Contact us
Change language:  

Spring steels - Plates

Fjäderstål används till applikationer där de fjädrande egenskaperna är den primära funktionen. Det lämpar sig bra där stålet utsätts för mycket hög belastning och där man vill att föremålet skall återgå till sin ursprungliga form trots böjningar och vridningar. 

Fjäderstål – ett hållfast stål för fjädrar & verktyg

Fjäderstål används främst som fjädrar, verktyg, sågblad, knivar m.m. och har en hög hållfasthet tack vare den höga kolhalten. För att få ut det mesta av fjäderstålets egenskaper bör stålet härdas. Beroende på val av stålsort kan stålet komma upp till en hårdhet på ca. 60 HRC. Viktigt att tänka på är att sprödheten i stålet blir högre efter härdning, därför bör eventuell bearbetning så som bockning ske innan härdningen utförs. Tunt material kan eventuellt bockas i härdat tillstånd, men man måste beakta en viss återfjädring. 

Fjäderstål med med hög styrka för t.ex. bilindustrin

Vi erbjuder både högkolhaltigt stål för fjädrar med medelhöga känningar, men också låglegerat stål som används i seghärdat tillstånd. Det låglegerade stålet används för detaljer som kräver hårdhet och styrka, som axlar och kolvstänger. Det gör stålet utmärkt för t.ex. fjädrande komponenter i bilindustrin. Över 30 års erfarenhet av stål gör Livallco till ett tryggt val av leverantör. Kontakta gärna oss för mer information så hjälper vi till med vilket fjäderstål och utförande som passar dig bäst.

Spring steels

Euronom Swedish standard ASTM AISI W.Stoff Download PDF
C75 SS 1770 1.1231 -
51CrV4 SS 2230 1.8159   Download PDF